-
Čas přípravy20 minut
-
Doba vaření40 minut
-
Porce4
-
Celkový čas60 minut
Nadýchaná domácí veka na chlebíčky
Nadýchaná domácí veka na chlebíčky je naprosto skvělý a vyzkoušený recept od mé babičky. Dříve jsem používala na chlebíčky výhradně kupovanou veku, ale poté, co jsem poprvé vyzkoušela svojí domácí, tak nechci dělat žádnou jinou. Recept je jednoduchý a veky jsou úžasné.
Suroviny na nadýchanou domácí veku
- 1 kg hladké mouky
- 40 g droždí
- 10 g cukru
- 2-3 lžičky soli
- 6 lžic oleje nebo povolené sádlo
- 0,5 l mléka
Domácí veka ze sušeného droždí
Můžete připravit domácí veky také ze sušeného droždí. Abyste vyrovnali 40 g čerstvého droždí, budete potřebovat 14 g sušeného droždí.
Nadýchaná domácí veka na chlebíčky postup přípravy
- Z trošky vlažného mléka, droždí, cukru a trošky mouky udělejte řidší kvásek. Nechte kvásek zhruba 15 minut vzejít (nakynout).
- Poté přidejte zbytek surovin a vypracujte vláčné těsto, které nechte hodinu kynout při pokojové teplotě.
- Vykynuté těsto propracujte a rozdělte na 3-4 díly.
- Z jednotlivých dílů vyválejte placku a tu poté smotejte a vytvarujte do tvaru veky. Tyto veky nechte ještě dalších 30-45 minut kynout na plechu.
- Veky potřete vodou a pečte v předehřáté troubě na 200°C zhruba 30-35 minut.
- Upečené veky dozlatova nechte vychladnout a poté můžete připravovat vaše oblíbené chlebíčky.
Chutnaly vám domácí veky? Vyzkoušejte také:
Leave a Review Zrušit odpověď na komentář
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Recipe Reviews